SEO Checklist

seo checklist

SEO Checklist

  1. On page SEO: domain ve hosting seçimi. Domain doğru yaş, geçmiş, uzunluk (11 karakterden uzun olmamalı) kontrol edilmeli. Hatırlanabilir kolay kullanılabilir domain isimleri.  Com, com.tr ve net en iyi uzantılardır.
  2. Anayltics ve Search Console bağlanmalı çünkü SEO etkileşimleri görmek, botları yönlendirmek için gerekli.
  3. Hedef anahtar kelime araştırması yap;
  • Long tail anahtar kelimelere odaklanmak faydalı olabilir. Keşfedilmemiş, arama hacmi düşük ama dönüşümü yüksek oluyor.
  • Hedef anahtar kelime araştırma tooları: Ubersuggest, TopicsSeo Monitor, Google ads Keyword planner.
  • Rakiplerin SEOlarında keywordlarına bakılmalı (Ahrefs)

4. Search İntent: Arama niyeti araştırması yap. Niyet derken, her arama ne amaçlı arıyor, ticari (almadan hemen önce olan araştırma araması) mi, dönüşüm odaklı mı, bilgilenme araması mı, yönlendirme odaklı.

5. Anahtar kelimenin rekabetine bak. Google yaz kaç sonuç çıkıyor ona bak. Page otoriteleri ne ona bak. Zorluk seviyesine göre ortalama zorluktaki bir ürün için 3-6 ay arası sıralamada üst sıralardan sonuç alırsın. Zor kelimeden ise 9ay-2 sene arası sonuç alınabilir.

6. Kelimeyi seçtikten sonra, yan anahtar kelime belirleniyor. LSI keyword belirleniyor. Her kelimenin de tamamlayıcı keywordu var. Mesela: damacana-su küpü

7. LSI çalışması için kullanılabilen başarılı toolar var, google otomatik tamamlama var, ubersuggest, keywordtool, topics.seomonitor gibi sitelerden fikir alınabilir.

8. Hedef anahtar kelimeler belirlendi, sonraki adım: İçeriği hazırlamak, kategoriyi belirlemek ve düzenlemek, keywordleri düzenlemek. Sayfanın title ve description yazılmalı. Hedef anahtar kelimenin bulunması lazım. Title:60 desc:160 karakter olmalı.

9. Eğleme çağrı olmalı: Title da ‘izlemek için linke tıkla’ gibi ibareler kullanarak kullanıcı yönlendirilmeli.

10. Kategori title’ı 1.Anahtar kelime – 2.anahtar kelime I Site adı şeklinde belirtilebilir.

11. Sayfa yapını belirlerken: Kategorizasyonum nasıl olmalı diye genel bakılmalı. Çok derin uzun kategori yapılmamalı. En fazla derinlik 4 adımlık olmalı. Gezinti sırasında kullanıcıyı yormamak lazım ve sıkılmaması gezmesi lazım.

12. İdeal URL title ve description ile uyumlu olup kısa olmalı. Uzun URLler az tıklanıyor. Anlamsız semboller olmamalı.

13. SEO uyumlu içerik oluşturma: uyumlu olup, kullanıcı soruları neler olabilir onları düşünüp ona göre içerik düzenlenmeli. Sıkça sorulan sorular gibi alanlarla desteklenebilir. LSI ne Sorular ne? Buna dikkat edilmeli. Kullanıcıya hatta sorulmalı ne arıyorlar. H1 etiketi kullanarak anahtar kelimeleri içerik içinde geçirilmeli. Resimlere alt etiketine dikkat edilmeli. Ve yazılmalı anahtar kelimeler. Resimlerde öne çıkmak eticaret için önemli bir nokta.

14. Yazdığınızı anlattığınız bir video veya slide ile sesli anlatım da sayfanın SEO değeri çok artmış olur. Kullanıcıyı sayfada kalmasını sağlar.

15. Kullanıcıya ödüller vermek, kuponlar vermek, hediyeler vermek, mail adresinizi verirseniz e-katalog hediye gibi fikirlerle kişi database’in genişler. (Kartopu etkisi- mailleri toplayarak)

16. Site içi Linkleme: seçeceğin kelimeler ve linkler yükselmek istediğin kelimeler için seçilir. Link juice kurgusunu unutma.

17. Anchor Text Link: kullanıcıyı site içinde gezdirmeye yöneliktir. Sayfa sonunda ‘şu makalemizi de okudunuz mu’ diyerek ilgisini çekersiniz ve hemen sayfadan çıkmaz. Google ın hoşuna gider kullanıcıyı gezdirmek. Çok kullanmak sağlıklı değildir. Arama motoru için optimize et, insanlar için içerik oluştur!

18. Resim optimizasyonu: sitemize resim eklerken 100 KB altında – max 120 Kb olmalı, optimize edilmeli. Resimde URL gibi isim kullanılmalı, hedef anahtar kelime ile uyumlu olmalı. Sadece resim değil ama video, slide paylaşılabilir. Çeşitlendirilebilir.

19. Link suyu nereye akıyor, eşit dağıtılıyor mu, site içi veya site dışı linkleme doğru kurgulanmış mı.

20. Keyword density: anahtar kelime oranı, %2 ile 6 arasında olmalı, fazlası spam olur. SEO quick>density kısmından kontrol edilebilir bu oranlama.

21. Code to Text oranı: ne kadar içerik ne kadar yazı var. Bu oran önemli.

22. İçeriklerimizi tanıtmak için sitemap ve robots.txt aracılığıyla google a tanıtabiliriz Console’a yükleyerek. Botlar neyi tarayıp neyi taramamalı onu belirtiyoruz.

23. Meta robots kullanımı: No İndex, indexleme. No follow botlar takip etmesin demektir. Rel etiketi ile linke DoFollow bu sayfayı takip et demektir. No follow eklendiğinde link google botları tarafından takip edilmez.

24. Open Graph etiketlemeleri yapıldı mı kontrol et: sosyal medya için title ve description etiketleri değerlidir.

25. Cannonical URL: kralın hangi sayfa olduğunu belirtmektir. Biribirinin kopyası sayfa varsa, veya mesela aynı makaleden iki kere yazmışsanız, veya kopya içeriğin önüne geçmek için kopya sayfadan > orjinal sayfaya doğru cannonical etiketi eklenmeli.

26. Server Yanıtları: artık bir sayfa yoksa 301 ile yönlendirilmeli, 404 sayfası o sayfa artık yok ise kullanıcının karşısına çıkar.

27. Crow Budget Optimizasyonu: botları yormadan sitem taranıyor mu. Eski hiç trafik almayan sayfaları ya sil ya da yönlendir Botları yorma. 301 yönlendirmelerini kontrol et, nereye yönlendiriyorsun dikkat et. Siten https ise http kaynaklar olmaması gerekir kontrol et. Aynı içeriği barındıran farklı sayfaları birleştir ve yönlendir.

28. AMP konusu: Mobile özel sonuç. Blog sitelerinde daha etkili. Eticarette eksikleri var. Blog sayfalarında hızı çok arttırıyor.

29. Blog: eticaret siteleri için çok önemli. Siteyi fresh content yaratmak için bloğa ihtiyacı var.  Subdomain blog.watertouchmatic alarak, sub directory watertouchmatic.com/blog alarak yapılabilir. Sub directory daha etkili!

30. Title da soru sormak önemli. İnsanlar bu titlelara önem veriyor. Örneğin; Nasıl Balık Tutulur?

31. Google sonuç tipleri: Rich snippet, knowledge graph gibi şekillerde tıklamadan sonuç veriyor.

32. Rich snippet: yorum ve yıldızlı rating puanlar kullanmak, video, number, adres vs…

33. Schema yapısı: schema işaretlemesi her sayfanın kendine özgü schema işaretlemesi var. schema.org kontrol edilebilir.

34. Featured Position (0.Pozisyon): Google ın site içinden bir parçayı alıp, çalıp sayfada yayınlaması. Tablo, paragraf, liste şeklinde. Google diyor ki sen zorlama biz buluruz. Ama tabi biz şansa bırakmıyoruz. Search intenti araştırıp, long tale keywordler kullanıp, 54-58 kelimeyi geçmesin.

35. Site hızı test edelim: Test pnigdom, webpagetest, gtmetrix, webpage test ile hızınıza bakıp gerekli önelmelerle hız optimize edilmeli.

36. CDN kullanımı: Content delivery network. Sizin içeriklerinizi başka ülkelerdeki sunuculara kopyalanıp o ülkelerdeki kullanıcılara daha yakından gösterdiği için hızlı gözükür içeriğiniz.

37. Uluslararası hedefleme: Dili başka olan ülkelere yabancı dilde site yaptığınızda HREFLANG kullanılmalı. GOOGLE MARKET FINDER da ürününü bu ülkelere satış yapabilirsiniz diye öneride bulunuyor.  

38. Her ülkeye ayrı domain alınmalı. Watertouchmatic.de, .ru gibi.      4 farklı URL yapısı var. Example.de, de.example.com, example.com/de/, site.com?loc=de

39. Local SEO: işletmeler için, yerel local küçük bir yere sahip işletmeler. Google My Business çok önemli. Footer da adresinizi yazmanız önemli.  Sosyal medyadan da adres vermekte fayda var.

40. Off page SEO: Backlink. Backlink alırken dikkat edilmesi gereken kurallar:

  • Bir plan dahilinde backlink alınmalı.
  • Anchor text Money ağırlıklı almak tehlikeli olabilir. Money, brand, compond arasında oranlamaya dikkat edilmeli amam Google en çok Money e bakıyor. Orda fazla dikkat çekmemek lazım.
  • Aldığın backlink’in kalıcı olmadı lazım. Karşılıklı alışverişi Google çakarsa yanarsın.
  • Backlink denetimi yapılan toolar: console, moz, ahrefs, ubersuggest
  • Nerelerden backlink alınır: haber siteleri (botlar çok gezdiği için indexleme de görünürsünüz), forum siteleri, sözlüklerden bahsetme, sosyal medyadan alınan backlinler sayılmaz.
  • Backlink inşası: Brand, Money, CTA, Link. Doğal olmakta fayda var.
  • İmage linlker güzel!
  • Mention linklerde etkili. Link vermiyor ama senden bahsediyor.
  • Spam: Filtreye girmek (sandbox) seni Google ön cezalandırabilir. Bir uyarı niteliğinde.

41. Negatif SEO korunma Yöntemleri:

  • Kopya içerik problemi, kontrol edilebilecek siteler var: plagium.com, siteliner.com
  • İçerik yazarı sana metin verdiğinde kopya mı değil mi kontrol etmek için gerekli
  • Google Disallow aracı, istemediğimiz backlinkleri kaldırmak için kullanılır.
  • Hacklink problemi: birinin bizim sitemize girip kendi sitesine backlink vermesi. Google Alert e kelimeleri girerek uyarı yapabiliriz.

42. Screaming Frog ve Ahrefs webmasters tools ile site sağlığı kontrolleri yap.

43. View Rendered Source, Java Script Switcher eklentisi ile Java script kullanıldığı yerleri görerek google’ın indexleme problemi yaşabileceği yerleri kontrol edebilirsin.

Bu gönderiyi paylaş

Comments (5)

  • Barış cevap

    Eğitimi tamamladıktan sonrasında hap niteliğinde resmen, koca eğitimin tek bir içeriğe özgül ağırlığı yüksek bir şekilde sıkıştırılması gibi.

    26 Eylül 2022 , 17:58
  • Alparslan Duygu cevap

    Elinize sağlık

    7 Aralık 2022 , 23:35
  • Ferhat cevap

    Sedat Hocam Merhaba, Udemy eğitimlerinizde wordpress için ayrı bir ders yapmışsınız, elinize sağlık. Bir de opencart (e-ticaret sitesi) için de bir eğitim videosu hazırlamanız mümkün müdür?

    11 Şubat 2023 , 09:15

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir